Homepage / Approfondimenti / Static Hot Air and Infrared Rays Roasting are Efficient Methods for Aflatoxin Decontamination on Hazelnuts

Static Hot Air and Infrared Rays Roasting are Efficient Methods for Aflatoxin Decontamination on Hazelnuts

Ilenia Siciliano, Barbara Dal Bello, Giuseppe Zeppa, Davide Spadaro and Maria Lodovica Gullino

Aflatoxins are a group of secondary metabolites produced by members of Aspergillus Section Flavi that are dangerous to humans and animals. Nuts can be potentially contaminated with aflatoxins, often over the legal threshold. Food processes, including roasting, may have different effects on mycotoxins, and high temperatures have proven to be very effective in the reduction of mycotoxins. In this work, two different roasting methods—traditional static hot air roasting and infra-red rays roasting—were applied and compared for the detoxification of hazelnuts from Italy and Turkey. At the temperature of 140 ◦C for 40 min of exposure, detoxification was effective for both roasting techniques. Residual aflatoxins after infra-red rays treatments were lower compared to static hot air roasting. On Italian hazelnuts, residual aflatoxins were lower than 5%, while for Turkish hazelnuts they were lower than 15% after 40 min of exposure to an infra-red rays roaster. After roasting, the perisperm was detached from the nuts and analyzed for aflatoxin contents. Residual aflatoxins in the perisperm ranged from 80% up to 100%. After roasting, the lipid profile and the nutritional quality of hazelnuts were not affected. Fatty acid methyl esters analyses showed a similar composition for Italian and Turkish hazelnuts.

Keywords : aflatoxins; Aspergillus flavus; Corylus avellana; fatty acids; thermal treatment
Filiere collegate Filiera della Frutta in Guscio
Related Post
La parola agli esperti

Soluzione per l’analisi e visualizzazione dei dati di tracciabilità

le tecniche spettroscopiche supportate da indagini chemiometriche servono ad ottenere le informazioni necessarie alla caratterizzazione delle materie prime e dei prodotti agroalimentari. Le tecniche basate sull’Hyper Spectral Imaging (HSI), ad esempio, si presentano molto versatili e scalabili per le operazioni di controllo qualità e la classificazione on-line: tra queste figurano la tecnologia di sensing per le macchine selezionatrici, per le materie prime, e per i prodotti agrifood, andando così a meglio definire le differenti tipologie di materiali.

Leggi di più
La parola agli esperti

La sostenibilità come asset di crescita anche nelle filiere di carni e salumi

Secondo un’indagine condotta da ALTIS (Alta Scuola Impresa e Società dell’Università Cattolica) in collaborazione con il progetto interfacoltà VIS (Valore Impresa Sostenibile) e OPERA (Osservatorio europeo per l’agricoltura sostenibile), le pratiche sostenibili nelle filiere della carne e dei salumi stentano a decollare: su un campione di 46 aziende medio-grandi della filiera in Italia solo il 30,4% riesce a rispondere a questo tipo di esigenze. Ma quali sono le principali pratiche di sostenibilità da implementare in questo settore?

Leggi di più

Newsletter

Scopri come Digital Food Ecosystem può aiutarti ad affrontare le sfide e i bisogni della filiera della tua azienda e resta aggiornato su tutti gli eventi della Digital Food Conference iscrivendoti alla Newsletter.



    Contattaci